Vår egna Maria Angell-Dupont, senior konsult inom Public Affairs, ger sitt perspektiv på dagens undersökning från SCB: ”Om det var val idag”. Det skrälls, rasas och nytänds.

Idag släppte SCB sin undersökning ”Om det var val idag”. Undersökningen utförs två gånger per år, den här gången med många svaranden och en rejäl bas för tillförlitliga siffror. Här sammanställer Maria Angell-Dupont några tankar och procent som kan vara bra att ha med sig in i 2018. Något vi kan vara 100% säkra på är att valet nästa år kommer att bli otroligt spännande!

Skrällen

Dagens skräll får man minst sagt säga att Moderaterna och Ulf Kristersson står för. Ett parti som bara för ett halvår sedan var uträknade av alla står nu för en comeback som får heta duga. En ökning med 4,1% till 22,2% befäster positionen som andra största parti och petar ner Sverigedemokraterna ytterligare – ett parti där Moderaterna vunnit tillbaka merparten av sina väljare ifrån.

Moderaterna kan visa på bra siffror för Stockholms län och man brukar säga att den som vinner Stockholm vinner valet. Att sätta laget före jaget och att det är tid för vuxna att ta plats i debatten verkar vara något som går hem i stugorna. Jag kan tänka mig att det blir lite mer än pepparkakor till eftermiddagsfikat på moderaternas partihögkvarter idag. För några kom julafton tidigt i år.

Raset

Om moderaterna står för dagens skräll så är nog humöret inte lika bra på Sverigedemokraternas partihögkvarter. Efter en tids turbulens med sexuella trakasserier, politiska vildar, rättegång för en av deras riksdagsledamöter så blir man nu petad från platsen som Sveriges andra största parti och rasar med 3,6% till 14,8%. Man gör fortfarande bättre ifrån sig än sitt resultat från valdagen 2014 men många lade nog sin stämma på Sverigedemokraterna på grund av andra partier (läs Moderaternas) svaghet. Sverigedemokraterna är också det parti där man har störst gap mellan antal män och kvinnor som kan tänka sig rösta på dem.

Spärren

Den oundvikliga spärren slår hårdast mot två partier. Kristdemokraterna hamnar nådelöst under spärren med 3,1% och Miljöpartiet landar på 3,8% – en minskning med 3,1% sedan valdagen 2014. Ser vi till Kristdemokraterna så är man ganska vana vid att leva farligt runt spärren på 4% och brukar tillförlita sig på stödröster från Moderaterna för Alliansens bästa. Vad som händer med stödrösterna när även Liberalerna ligger farligt nära spärrgränsen med 4,1% kan ingen säga i nuläget.

Miljöpartiets siffror ligger inom en felmarginal, den verkliga siffran kan vara mellan 4,2 till 3,6%. Centerpartiet har gjort ett bra jobb med att ta miljöfrågorna från Miljöpartiet. Hur kommer Miljöpartiet hantera att bli fråntagna sin paradfråga? Oavsett konstaterar jag att regeringssamarbetet inte har gynnat Miljöpartiet positivt. Resultatet kan leda till att Miljöpartiet väljer att bli ett stödparti till Socialdemokraterna i nästa val, och aktivt går ut med att man inte vill vara en del av regeringen för att rädda sin egen existens. Det återstår att se.

Status quo

Centerpartiet förlorar enligt undersökningen väljare till Moderaterna och Socialdemokraterna men får ändå en liten ökning från riksdagsvalet 2014, siffran landar på 9,5%. Annie Lööf-effekten håller sig stabil.

Jag kommer intresserat följa hur Centerpartiet agerar om Moderaterna lockar till sig ännu fler väljare –  vad det gör mot Allianssamarbetet?

Vänsterpartiet ligger stabilt på 7,0% och man kan ju undra hur många Miljöpartister som sneglar på denna siffra med en viss avund. Vänsterpartiet som agerar som ett otroligt viktigt stödparti åt regeringen men som inte behöver ta ansvar vid svåra frågor. De har funnit ett sätt att både ha kakan och äta den.

Socialdemokraterna har arbetat ihop sina bästa siffror under denna mandatperioden, 32,6%. Man har kannibaliserat främst på det parti man sitter i regeringsställning med, och om det är lockande eller inte för eventuella andra samarbetspartier låter jag vara osagt.

Socialdemokraterna förlorar en del väljare till Sverigedemokratera. Lövfen styr med stadig hand men man kan nästan se hur hans tankar går för att snickra ihop en annan typ av koalition efter valet. För hur många socialdemokrater kan tänka sig att taktikrösta på Miljöpartiet?

Tankar

Det tjoas nog lite extra på moderaternas partihögkvarter idag men imorgon börjar arbetet igen. Denna mätning var exakt det moderaterna behövde för att få självförtroendet tillbaka. Jag tror att det kommer att leda till en nytändning för Alliansen. Man har nu en självklar ledare som tror på sig själv och det kommer att smitta av sig till de andra tre partierna. Jag tror att vi kommer att få se fler gemensamma utspel där man påvisar den styrka som Alliansen utgör. Men det kommer också vara ett sätt för moderaterna att visa Löfven att de har kompisar, medan han står helt själv.

Sverigedemokraterna tar aldrig SCB:s mätning på riktigt allvar, de menar att man alltid är underrepresenterad i SCB:s siffror på grund av hur mätningen utförs. Jag tror att man sliter internt och vi kommer att få se en hårdare ton i deras budskap.

När det kommer till Socialdemokraterna tror jag att vi får se en statsminister som kommer att jobba hårt för blocköverskridande överenskommelser för att påvisa att skillnaden inte är så stor. Han kommer att försöka locka till sig Centerpartiet och Liberalerna samtidigt som han kommer att koppla ihop Sverigedemokraterna med Moderaterna. Och på toppen av detta vill han hålla sig väldigt god vän med Vänsterpartiet.

Summa summarum så har vi två partier i vardera blocken som ligger under spärren och anmärkningsvärt är att dagens båda vinnare är det största regeringspartiet och det största oppositionspartiet. Det ska bli intressant att se hur mycket bilden av Sverigedemokraterna som den stora förloraren, dagens stora rubriken i media, sätter sig.

Jag tror att att vi får ett helt nytt politisk landskap i Sverige när vi vaknar den 10 september.

Maria Angell-Dupont är senior Public affairs rådigvare med erfarenhet från näringsliv, regeringskansliet och partiarbete. Hon har under många år arbetat och verkat internationellt.

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy