Tema

Det går bra för Sverige.

Sammanfattning

Löfvens PR-strategi har satts i verket. Statsministern avstår från att besöka Almedalen för att istället resa runt och skaka hand med medborgare och besöka småorter i Sverige under en veckas tid. Allt detta för att visa hur mycket Socialdemokraterna faktiskt bryr sig om landsbygden och människors vardag. Om strategin var ett smart drag får framtiden utvisa. Istället var det finansminister Magdalena Andersson som stod på scenen i Almedalen under onsdagskvällen.

Det kanske svider för en socialdemokrat att erkänna, men Magdalena Andersson är en betydligt bättre retoriker än Stefan Löfven. Finansministern talade om Sveriges ekonomi, den svenska modellen och välfärden. Samtliga tre delar är avgörande för Sveriges framgång, menar Andersson. Finansministern varvade anekdoter från sin tid i hemtjänsten i ungdomen, med redogörelser för vikten av ansvar för statsfinanserna och ett jämlikt samhällsbygge. Andersson gjorde en stark debut på almedalsscenen med en energi som borde oroa Alliansen.

Plus

Helt rätt fokus. Socialdemokraterna vet hur man tar sig an en valrörelse. Jobben, ekonomin och välfärden stod i fokus i Anderssons tal. Ett gediget vallöfte presenterades, 20 miljarder ska gå till välfärden om S vinner 2018. Samtidigt ägnade Andersson tid åt att förklara konflikten mellan satsningar på välfärden och borgerlighetens skattesänkningar.

Minus

Andersson slog ett slag för den svenska modellen under talet.

”Därför säger OECD:s generalsekreterare så här:
Om vi kunde exportera den svenska modellen – då skulle vi ha en bättre värld.”

Socialdemokraterna älskar den svenska modellen, absolut. Men politisk retorik måste vara mer vuxen och nyanserad än så här. Du räddar inte världen genom att exportera den svenska modellen.

Överraskning

Andersson inledde talet med att uppmärksamma att ”en av va¨rldens ba¨sta stridsvagnar, 122:orna rullar igen” på Gotland. Det är ett överraskande inslag från finansministern att hylla stridsvagnarnas närvaro som om det vore något glädjande, givet tidigare retorik från S. Socialdemokraternas ton i försvarsfrågan har de senaste åren inte varit i takt med den typen av hurrande för upprustning.

Citat

”Det skålas för lite i lättöl.”

(Om behovet av mer personal i hemtjänsten)

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy