Tema

Det svenska folkhemmet och sjukvården.

Sammanfattning

Jimmie Åkessons självförtroende är stort av naturliga skäl. SD fortsätter att stiga i opinionen och rör sig omkring 18-21 procent i de senaste mätningarna. Åkessons tal präglades av det stora och breda perspektivet – om hur välfärden ska förbättras, hur tryggheten ska stärkas och hur Sverigedemokraterna ska bygga det nya svenska folkhemmet. Det var inte ett typiskt Åkesson-tal ur det perspektivet. Migrationsfrågan berördes inte nämnvärt under talet, istället talade SD-ledaren om sitt förslag om patientansvariga läkare och kritiserade rådande arbetssituation för landets vårdpersonal.

Allt ifrån jämställdhet till rättsfrågor och sjukvård berördes under talet. Tydligt är att Åkesson vill bredda partiet och visa att SD kan hantera en mängd olika frågor. Den främlingsfientliga retoriken börjar tonas ned allt mer för att kunna lansera partiet som ansvarstagande och potentiellt statsbärande – en taktik som har används av andra populistiska partier runt om i västvärlden de senaste åren.

Plus

Sverigedemokraterna lanserade sig själva som vårdpartiet under sin dag i Almedalen. Sjukvårdsfrågan dominerade Åkessons tal. Strategin torde vara klok för Sverigedemokraterna. Att stärka sin ställning i välfärdsfrågor breddar partiet och därmed väljarbasen.

Minus

”I vårt moderna folkhem..”. Så inledde Åkesson över trettio meningar i talet följt med diverse löften om hur Sverigedemokraternas folkhemsbygge ser ut. Ordet ”folkhem” nämner SD-ledaren över 40 gånger. Det blir något långrandigt i längden.

Det blir aningens motsägelsefullt när Åkesson inleder talet med att fråga om väljarna verkligen vill ha politiker som ”kastar fram mer eller mindre genomtänkta utspel enbart för att nå fram i det mediala bruset” – och därefter ägnar ett helt tal åt att presentera ett arsenal av olika löften om hur Sverigedemokraternas folkhemsbygge ska ta form. Det luktar klassisk populistisk retorik när SD menar att samhället har raserat och att de själva är de enda som lyssnar på folket och kan bygga upp landet igen.

Överraskning

Den ljudmässigt bristfälliga uppspelningen av poeten Verner von Heidenstams dikt Medborgarsång innan Åkesson äntrade scenen.

Migrationsfrågan var ovanligt nog frånvarande i stor utsträckning i talet.

Citat

”Sverigedemokraterna är vårdpartiet – på riktigt!”

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy