Tema

Äldres villkor.

Sammanfattning

Ebba Busch Thor tillhör de vassaste retorikerna bland partiledarna. Det råder inget tvivel om det. Almedalstalet fokuserade i stor utsträckning på de äldre och deras villkor på äldreboenden. Om hur regeringen har svikit de äldre och att välfärden brister långt mer än vad de rödgröna vill erkänna. Ebba Busch Thor kallar det för välfärdssveket. Vårdboendeplatser, pensionärsskatten och värdighet för de äldre berördes under talet. Kristdemokraterna har nu ett tydligt fokus inför valet. Frågan är hur långt det räcker.

Förutom de äldres villkor fortsatte KD-ledaren med sin nationalromantiska inriktning genom att betona vad Sverige är och ska vara, rent värderingsmässigt. Applåderna var intensiva när Busch Thor sa: ”Är man inte beredd att respektera kvinnors jämställdhet, den enskildes frihet och vår demokrati – då är man faktiskt inte välkommen att göra Sverige till sitt hem”.

Plus

Ett starkt tal, både retoriskt och innehållsmässigt. KD måste bli mer konkreta och sätta agendan i större utsträckning. Det visade Ebba Busch Thor att de kan under torsdagen.

Minus

Många, däribland Kristdemokraterna, har missat att det inte är den nationalromantiska tonen som attraherar folk till SD. Borgerliga partier plus Socialdemokraterna tror att tal om svenska värderingar tillsammans med ett mer intensivt viftande med den svenska flaggan kan blidka några missnöjda röster som gått till SD. Det är invandring och integration som är anledningen till att folk röstar på Sverigedemokraterna. Inte på grund av att fanan vajar i folks trädgårdar för sällan, eller att vi talar för lite om kulturhistoria.

Överraskning

De digitala skärmarna som presenterade olika bilder, staplar och diagram bakom KD-ledaren. Busch Thor höll en pedagogisk genomgång kring förändringar av skattetryck och situationen inom vården. Ett intressant grepp som fick folk att lyssna och titta än mer noggrant.

Citat

”Jag kommer vända mig till er som vet att staten har sina uppgifter – men också förstår att staten inte är lösningen på allt.”

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy