Tema

Integration.

Sammanfattning

Moderatledarens fokus var på integrationen i årets almedalstal. Anna Kinberg Batra har klargjort att det hon benämner som jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda ska halveras till 2025. Kinberg Batra pekade på att det är integrationen, jobben och otryggheten som är Sveriges största utmaningar för tillfället. Moderatledaren lyfte att Sverige har 130 områden där hälften av de vuxna inte jobbar. Här gäller inte ”det svenska samhällskontraktet”, menade M-ledaren. Som åtgärder har Moderaterna bland annat presenterat skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare, bidragstak och tuffare språkkrav för nyanlända, något som Kinberg Batra lyfte i talet.

Moderaterna lider idag av av fallande opinionssiffror och Anna Kinberg Batra har ett hårt arbete framför för sig för att återvinna partiets förlorade förtroende i många frågor, däribland jobbfrågan som länge varit partiets paradgren. Talet var ett stabilt och ett klassiskt moderattal, men det är tydligt att moderatledaren måste förmå att tydliggöra budskapen om partiet ska undvika ett katastrofval i september nästa år.

Plus

Hyllningarna till alliansledarnas budskap i deras respektive tal. Anna Kinberg Batra avslutade talet med att lyfta vad hon ansåg vara de viktigaste budskapen från sina allianskollegor under veckan, för att nu visa på en enad alliansfront inför valrörelsen.

Minus

Spretigt innehåll. Moderaterna vill väldigt mycket och saknar ett tydligt fokus på ett enskilt samhällsproblem. Det behöver inte vara något negativt, men kan lätt bli ett problem när budskapen är många och sällan får utvecklas och vara en del av en tydlig berättelse, som Moderaternas tidigare fokus på jobbfrågan med arbetslinjen.

Överraskning

 ”Åk hem, Sverigehatare!” röt moderatledaren, riktat till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Citat

Står man inte ut med att kvinnor lever fritt och tar för sig i Sverige, då får man stanna hemma själv.”

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy