Etter at Jugoslavia gikk i oppløsning tidlig på 90-tallet ble det blodig på Balkan. En serie med land kjempet plutselig for selvstendighet, makt og etnisitet i et hjørne av Europa. I Norge kjenner vi det som Bosnia og senere Kosovokrigen.

Norske soldater som ble sendt nedover har de siste 20 årene fortalt om menneskelige tragedier vi ikke trodde Europa lenger opplevde.

Etter hvert har både EU og NATO-medlemskap fått en høy stjerne på Balkan og landene fra det gamle Jugoslavia har jobbet for å komme inn i det Europeiske fellesskapet.

Det er her tre rådgivere i Gambit H+K kommer inn i bildet. Vi hjelper det norske Forsvarsdepartementet med å bevare freden på Balkan gjennom krise og medietreninger.

Du visste det helt sikkert ikke, men en del av skattepengene dine går til et militært treningssenter i Skopje, hovedstaden Makedonia. Der samler man talspersoner fra forskjellige forsvarsgrener og forsvarsdepartementer fra hele Balkan og Europa. Alle land som er NATO-medlemmer eller som har vennskapsavtaler med NATO er velkomne til å trene på «public affairs». Kort sagt, alt fra myndighetskontakt til å møte pressen.

 

Oppdrag i Makedonia, Sebastian Eidem, Maria Angell-Dupont og Johan Wilskow

 

Hva er det faktisk vi gjør i Makedonia?
Forsvarsdepartementet har sendt oss til Makedonia for å trene opp et sett med folk som kan fungere som mede og krisetrenere i sine respektive hjemland. Vi kaller opplegget for Train the Trainers.

I første omgang møtte vi 20 deltakerne fra Slovenia, Albania, Kosovo, Bulgaria, Moldavia og Makedonia. En smeltedigel av kultur og erfaringer. Noen kunne masse om mediehåndtering, andre hadde aldri fått en mikrofon i ansiktet før.

I løpet av de to ukene trente vi på alt fra hvordan man på en veldig konstruktiv og diplomatisk måte gir feedback, intervjusituasjoner, pressekonferanser, presentasjonsteknikk, taleskriving og fremføring av taler.

Fortløpende under de to ukene så benyttet vi oss av Flight School, som er et verktøy utviklet av Hill+Knowlton der man kan simulere forskjellige krise-situasjoner, og der man bruker digitale plattformer får å få det til å se så virkelig ut som mulig.

For å skape et realistisk press på deltakerne så arrangerte vi en grande finale med kolleger som ringte fra Oslo-kontoret og lot som om de var internasjonale journalister. Alt for at krise-situasjonen skulle være så troverdig som mulig.

Mange av deltakerne som innrømte at det føltes som om det var en reel situasjon og det er det beste tilbakemeldingen vi kunne fått.

Å få muligheten til å komme til et annet land og få møte mennesker med en annen erfaring er veldig gøy. Og samtidig få muligheten til å lære bort noe som man ser gir direkte resultater er givende.

Hva nå?
Vi har to uker igjen av kursprogrammet vårt igjen som betyr to nye turer ned til Makedonia. Til sammen blir det over en måned med kriseøvelser og kameratreninger for oss og de vi kurser. Det er intenst, men det er også et veldig godt eksempel på hvor spennende og variert arbeidshverdagen vår kan være.

Sist vi var nede i Makedonia møtte vi på daglige demonstrasjoner. Og mens vi har vært hjemme har vi lest om hvordan situasjonen på Balkan har tilspisset seg.

Troen på at folk fra forskjellige nasjoner som trener sammen snakker bedre sammen er det noe i. Vi håper at vi (ganske indirekte) bidrar til at forsvarsfolk på Balkan lærer seg å samarbeide om krisehåndtering.

 

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy