Vi våger å utfordre påskekrimmen og serverer deg ni kriminelt gode lesetips som går utenfor de tradisjonelle påskelitteraturløypene.

1. Prophets and Princes: Saudi Arabia from Muhammad to the Present av Mark Weston

“En utrolig velskrevet og fengende bok som gir et grundig innblikk i hvorfor dynamikken og utfordringene er som de er i Midtøsten, og spesielt rundt Saudi Arabia. I en verden hvor vi forholder oss til så mange ulike kulturer hver dag, gir denne boka et utrolig godt grunnlag for å forstå litt mer. Historien begynner med Muhammed, og omhandler både kriger, olje, menneskerettigheter på godt og vondt.»

Inger Johanne Stenberg, assisterende rådgiver

 

2. Grensen av Erika Fatland

«En fantastisk reise rundt Russland, om ulikhetene som skiller og likhetene som binder Russlands naboland sammen. En unik reiseskildring med herlige karakterer og innblikk i noen av de kulturene vi hører minst om, men som vi tross alt har veldig mye til felles med. Dette er kulturforståelse i praksis, og ikke minst utrolig velskrevet og spennende.»

Inger Johanne Stenberg, assisterende rådgiver

 

3. Menn Forklarer Meg Ting av Rebecca Solint

«I disse MeToo-tider er den en bok som står over dem alle. Menn Forklarer Meg Ting er en sylskarp essay-samling skrevet av Rebecca Solnit. Med både en provoserende og humoristisk tone tar hun mansplaining på kornet og viser hvor samtalen ofte går feil mellom menn og kvinner. God lesing!»

Hilde Tunge, prosjektkoordinator

 

Assisterende rådgiver, Per Olav Myhre, er lesehest og kommer med ikke mindre enn fem lesetips, inkludert hans favorittbok fra 2017:

4. Enlightenment Now av Steven Pinker

Min favorittbok så langt i 2018. Nyhetsdekning, kronikker og den internasjonale – og nasjonale – debatten gjør det lett å tro at verden går til helvete. I denne godsaken av en bok tar Pinker et oppgjør med oppfatningen mange har av at verden stadig blir verre. Ved hjelp av en god penn, konkrete historier og et svært rikt datamateriale viser Pinker hvordan verden på nærmest alle parametere beveger seg i riktig retning – uavhengig av hva hjernene våre vil ha oss til å tro. Hvis denne boken faller i smak vil jeg også anbefale å lese boken The Better Angels of our Nature av samme forfatter.

Per Olav Myhre, assisterende rådgiver

5. On Tyranny av Timothy Snyder

Dette er en svært lettlest bok på kun 128 sider – men hvilken bok! I en tid hvor redselen for ytregående krefter preger samfunnet vårt igjen, gir Snyder en veldig god gjennomgang av de totalitære kreftene og tankegodsene som preget vårt tjuende århundre. Hensikten er å advare mot at det er svært lett for demokratier og opplyste mennesker å gradvis falle under autoritære krefters kontroll hvis vi ikke følger med, er oppmerksomme og tar aktivt valg. Hvis denne faller i smak, er det verdt å nevne at Snyder kommer med boken The Road to Unfreedom i April, som bygger på mye av den samme innsikten som i On Tyranny.

Per Olav Myhre, assisterende rådgiver

 

6. The Great Leveler av Walter Scheidel

Ulikhet er en av de store «megatrendene» som debatteres med høy frekvens og temperatur i dagens samfunn. Det som er lett å glemme når vi diskuterer at vi må få bukt med ulikhet i samfunnet, er at historisk sett har de tydeligste utjevningene av ulikhet skjedd som et resultat av massivt ødeleggende hendelser: Krig, revolusjoner, statskollaps og pest. Schneidel skriver godt om dette, og gir oss en god innsikt i hvorfor ulikhet er så vanskelig å bekjempe og hvorfor vi ikke kan forvente at betydelig ulikhet i samfunnet vil forsvinne med det første.

Per Olav Myhre, assisterende rådgiver

 

7. The End of the Asian Century av Michael Auslin

Den geopolitiske dominansen flytter seg fra vest til øst, sier du? Denne boken er en god påminnelse om at det er ingen automatikk i at Østen kommer til å diktere fremtiden vår. Til tross for mange solskinnshistorier, preges Asia av en betydelig grad av uro og usikkerhet, noe som potensielt vil stå i veien for den ventede, geopolitiske, asiatiske dominansen. Denne likte jeg hovedsakelig fordi den er en god påminnelse om at vi må klare å holde hodet litt kalt når vi spår om hvordan fremtiden vil se ut; verden er som oftest mer kompleks enn vi tenker over.

Per Olav Myhre, assisterende rådgiver

 

8. Adults in the Room av Yanis Varoufakis

Mye mulig min absolutte favorittbok i 2017. Den forhenværende, greske finansministeren Varoufakis forteller glitrende om sin tid som finansminister og sin kamp mot det politiske «establishment» i Europa. Ikke bare gir boken en detaljinnsikt i det økonomiske klimaet og de økonomiske kampene som har foregått i etterkant av finanskrisen, men den er også en svært godt skrevet bok. Varoufakis er, i mitt hode, en av de mest spennende figurene på den økonomiske og politiske arenaen i det tjueførste århundre – noe han lykkes godt med å få frem i denne boken.

Per Olav Myhre, assisterende rådgiver

 

9. Fire & Fury: inside the Trump White House av Michael Wolff

«Et noe frustrerende innblikk i hvordan USA styres under Donald Trump. Følelsene man sitter igjen med er en blanding av maktesløshet, frykt og humring. For er det virkelig så ille bak fasaden? Ifølge denne boka er svaret ja. Michael Wolff sitter med et enormt godt kildenettverk, og skildringer som en journalist bare kan drømme om.»

Inger Johanne Stenberg, assisterende rådgiver

 

Inger Johanne var ikke alene om å sette denne på listen, men fikk også selskap av seniorrådgiver Simen A. Johannessen som skriver:

«Fire and Fury» av Michael Wollf er på innsiden av Trumps hvite hus og er obligatorisk lesning for alle som følger amerikansk politikk. Man blir nødvendigvis ikke i godt humør av å lese den, men den gir et verdifullt bakteppe for å forstå de daglige Twitter-meldingene og medieoppslagene.

Simen A. Johannessen, seniorrådgiver

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy