(Innlegget ble først publisert på Nettavisen.no)

Det er ikke noe nytt at det er harde maktkamper i Det hvite hus. Eller at mennesker må jobbe sammen for presidenten selv om de ikke tåler trynet på hverandre. Abraham Lincoln ble kjent for bevisst å ha et rivaliserende team rundt seg. Obama opererte på samme måte, og mente det var viktig for å sikre at alle sider av en sak ble belyst.

Det vi nå ser er likevel annerledes. Ikke minst fordi de endeløse lekkasjene som kommer fra Trumps team gjør at omverdenen kan følge bataljene løpende. Når de etablerte mediene omtaler konfliktene henviser de ikke til et par anonyme kilder, men gjerne til 15- 20 personer de har snakket med som kan bekrefte historien. Trumps stab står nærmest i kø for å tipse journalistene om det som skjer.

Det er flere ulike fløyer og grupperinger i Trumps team, men den viktigste kampen står nå mellom svigersønn og rådgiver Jared Kushner og sjefsstrateg Steve Bannon.

Kushner er en høflig, velutdannet og steinrik fyr fra New York. Han er gift med Trumps datter Ivanka og har over tid blitt en lojal og viktig rådgiver for presidenten. Kanskje den aller viktigste.

Jared Kushner er ingen rabiat, høyreorientert ideolog. Jeg tør vedde på at hver gang han har tatt kjernevelgerne til Trump i hånden, bader han lanken i antibac før han springer tilbake til luksushotellet for å nyte et glass Bordeaux med sine bereiste venner. Han har forretningsinteresser over hele verden og ønsker garantert ikke noen handelskrig mellom USA og andre stormakter.

Han har sagt han beundrer Franklin D. Roosevelt og har et bilde av John F. Kennedy på kontoret. Det er få som betviler at Kushner har stemt på demokratene oftere enn på republikanerne.

Og Kushner er ikke alene med sitt politiske ståsted. I tillegg til sin kone, som nå har fått eget kontor i det hvite hus, er også to sentrale rådgivere med bakgrunn fra Goldman Sachs, Gary Cohn og Dina Powell, på Kushner side. De er globalister, som motstanderne foraktelig kaller dem. De står for det motsatte av «America First».

Når de mer høyreorienterte i Det hvite hus sender sms til hverandre og omtaler Gary Cohn, gjør det det ikke med navn men med en emoji av jordkloden. Litt gøy da.

På motsatt side av bokseringen står Steve Bannon. En supersmart mann med grandiose ideer. På hans mest maniske dager sier han at han vil rive ned hele statsapparatet for så å bygge det opp igjen. Han har vært viktig for Trump og hjulpet The Donald med å nå den store gruppen desillusjonerte velger som forlanger noe langt mer enn kosmetiske forandringer i Washington.

De siste ukene er det ingen tvil om at Kushners innflytelse har økt blant annet på bekostning av Bannon. For de som ser etter slik har det vært mange små bevis. Blant annet at Kushner hadde en langt mer prominent plass rundt middagsbordet da Kinas president nylig stakk innom for å få servert litt meget ordinær vin av avholdsmannen Trump.

Men det ble helt åpenbart denne uken da Trump distanserte seg fra Bannon og ba han fikse relasjonen til svigersønnen. Ellers truet Trump med selv å lage orden i sysakene. Hva nå enn det betyr.

De som er opptatt av politikken mer enn av maktkampen vil hevde at det ikke er et spor av Kushners antatte tenkning i noe av det Trump så langt har fått gjennomført. Det lukter Bannon lang vei.

Men nå står store politiske slag for døren, blant annet skattereformen og en stor satsing på samferdsel. Og kanskje en omkamp på helsereformen. Da må Trump danne en større koalisjon i kongressen enn han fikk til da han floppet i forsøket på å fjerne Obamacare.

Så tar demokratene over i det hvite hus? Vel, med Trump vet man aldri helt hva som kan komme til å skje. Mannen har jo til og med blitt fan av NATO.

Men bli ikke overrasket om Bannon forsvinner ut og Trump beveger seg mot sentrum.

Og det er vel ikke det verste sett med norske øyne?

Av Simen A. Johannessen

 

 

 

Er du interessert i amerikansk politikk – sjekk ut Washingtonseminaret.

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy