Bloggere, Instagrammere og YouTubere blir mye brukt som ambassadører og talspersoner for merkevarer. De kan tilføre kredibilitet, SEO og nå store målgrupper gjennom sine egne kanaler. Likevel involverer samarbeid med ambassadører en risiko, og det å finne riktig profil er ikke alltid like lett.

I Norge er ambassadør-rollen i stor grad profesjonalisert, og de aller fleste er seriøse aktører. Dersom samarbeidet gjøres riktig kan det ha utrolig god effekt og være positivt for begge parter.

Men det er viktig å huske på at ambassadørenes profiler også er deres private meningsplattformer. Det betyr at du aldri kan være helt sikker på hva slags innhold din merkevare vil stå side om side med.

Se opp for løse kanoner

Ditt samarbeid med den aktuelle ambassadøren hindrer heller ikke han eller hun i å ha avtaler med flere titalls andre merkevarer. Dette kan føre til at budskapet ditt drukner i promoteringer, eller står sidestilt med produkter eller meningsytringer du kanskje ikke vil bli assosiert med.

For eksempel måtte Disney tåle mye kritikk tidligere i år da deres ambassadør, den svenske YouTube-stjernen, PewDiePie, la ut filmer med antisemittisk innhold.

Å navigere i denne jungelen av ambassadører er ikke alltid like lett, og det kan være fristende å hoppe på en quick-fix når muligheten byr seg.

Keiserens nye klær

For å unngå å velge feil ambassadør, er det viktig å vurdere personen nøye før man går inn i et eventuelt samarbeid. Er vedkommende en seriøs aktør eller ikke? Husk at tusenvis av følgere i sosiale medier ikke alltid er et kvalitetsstempel.

Et triks er å se på balansen mellom hvor mange som følger profilen og hvor mange som faktisk engasjerer seg i postene. En tommelfingerregel er at rundt 10-20 prosent av følgerne bør engasjere seg i form av likes på postene. Er tallet lavere, bør du være skeptisk.

Føler du deg usikker, kan du spørre om å få tilsendt innsikt på hvor mange følgere fra Norge personen har. Ønsker du å treffe et norsk publikum, og majoriteten av følgerne er utenlandske, er det nok ikke riktig ambassadør å bruke for deg.

I Gambit H+K har vi lang erfaring med bruk av ambassadører for å styrke merkevarer. Hvis du vil ha hjelp med å finne ut hvordan et ambassadørprogram kan styrke din virksomhet, ta kontakt med Vegard på e-post Vegard.Bjortuft@hkstrategies.com.  

Vil du ha flere nyttige tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy