Demokratenes presidentkandidater hadde sin tredje debatt i natt. Vinneren var Barack Obama. Det er gode nyheter for Donald Trump.

Av Simen Johannessen, Seniorrådgiver i Gambit Hill+Knowlton Strategies

(Saken var først publisert i Nettavisen)

10 menn og kvinner, som alle vil bli Amerikas neste president, var på scenen i Houston. Den tre timer lange seansen handlet om helsepolitikk, rasisme, våpenkontroll, strafferett, immigrasjon, handel og utenrikspolitikk.

Tidligere visepresident Joe Biden, som har en klar ledelse på meningsmålingene, sparket godt fra seg. Særlig i starten av debatten. Beto O’Rourke og Kamala Harris klarte seg også godt.

Men den som virkelig stjal showet var Barack Obama. Mannen som fortsatt er den mest populære demokraten på planeten.

Nei, Obama deltok ikke selv i debatten. Uansett hvor mye han måtte ønske det forbyr loven han å bli USA’s president en gang til.

Men alle kandidatene hyllet Obama med en gang de fikk muligheten. Og de påstår alle at det er nettopp deres politikk som ivaretar arven etter Obama. Et talende eksempel var da Julian Castro sa til Joe Biden: «I’m fulfilling the legacy of Barack Obama and you are not.»

For meg er denne «jeg-ligner-mer-på Obama-enn-du-gjør»-leken et dårlig tegn for demokratene. Særlig når du ser det i sammenheng med at de tre som leder på meningsmålingene, Biden, Sanders og Warren er hhv. 76 år, 78 år og 70 år.

Man kan selvsagt bli president selv om man har passert 70 år, men i sum blir inntrykket at det demokratiske partiet mangler både nye ansikter og ny politikk. Det blir som filmen «Hjemme alene 3». Konseptet er som i de to første filmene, men denne gangen med en ny hovedrolleinnhaver. Ikke særlig vellykket.

Nå kan man selvsagt innvende at Trump også er en godt voksen kar, så der er partiene ganske likestilte skulle en av de tre toppkandidatene hos demokratene stikke av med nominasjonen.

Ja, men nettopp derfor skulle man tenke at demokratene så mulighetene som ligger i å dyrke frem kandidater som fremstår som nye alternativer.

Å bli amerikanske president er en maraton, og det er fortsatt tidlig i løpet. Mye kan skje og vil skje. Jeg setter ikke alle mine penger på Joe Biden ennå.

Det jeg derimot er ganske sikker på er at det kreves mer enn å ta på seg en Obama-maske for å kaste Trump ut av det hvite hus.

Obama er populær, men han stiller ikke til valg.

Move on Dems!

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy