Senterpartiet, Sp, ble kommunevalgets store vinner. Bare Rødt brukte mindre penger enn dem på sosiale medier. Sp brukte heller ressursene på lokalavisene. Det kan mange lære av.

Av Simen Johannessen, Seniorrådgiver, Gambit H+K

(Denne saken ble først publisert i Dagens Næringsliv)

Sp hadde en fremgang på 5,9 prosentpoeng i kommunevalget og endte på solide 14,4 prosent oppslutning. Alle er enige om at partiet, og dets leder Trygve Slagsvold Vedum, gjorde en solid valgkamp. Landet er blitt betydelig mer Senterparti-grønt, ikke minst Nord-Norge.

Det er en bred erkjennelse i kommunikasjonskretser om at man må ha en solid strategi for sosiale medier for å gjøre det godt i en moderne valgkamp. Derfor brukte Høyre, ifølge NRK, to millioner på digitale flater og FrP sier at en «vesentlig del» av deres budsjett på 7,5 millioner ble brukt på sosiale medier.

Senterpartiet brukte derimot bare 150 000,- på sosiale medier på nasjonalt nivå. Så vidt mer enn Rødt og godt under SVs 430 000,-.

Jeg tror en viktig grunn til at det i Norge i 2019 er mulig å gjøre gode valg uten nødvendigvis å bruke alt for mye ressurser på sosiale medier, er den store floraen med lokalaviser. Når man sitter i Oslo, som de aller fleste som jobber med kommunikasjon gjør, er det lett å glemme lokalavisene. Man får i sin nærsynthet det for seg at det er NRK, TV2 og de nasjonale avisene som setter dagsorden i hver krik og krok av våre langstrakte rike.

Det er feil. Det er over 200 aviser i Norge. Tallet er nesten uforandret gjennom de siste 70 årene, selv om noen av dem har færre ukentlige utgaver enn tidligere. Lokalavisene har i stor grad lykkes med å tilpasse seg endringene i teknologi, betalingsvillighet og lesevaner. Lokalavisene står knallsterkt og en rask analyse viser at de har brukt mye ressurser på kommunevalget, både redaksjonelt og på debattplass. De sakene man har diskutert er lokale og ikke i særlig grad påvirket av hva partiene sentralt ønsket å snakke om.

Senterpartiet har brukt mye ressurser på politiske utspill i lokale medier, og Slagsvold Vedum har bevisst også deltatt på lokale arrangementer hvor det var ganske få mennesker tilstede. Fordi det gir troverdighet og er noe folk snakker om. Særlig når det blir omtalt i lokalmedia. Det fremstår jordnært og tett på. Selv om det i en valgkamp alltid er fristende for partilederen å bruke tiden der de kan treffe så mange potensielle velgere som mulig på en gang.

Man kan innvende til min analyse at dette fungerer for Sp fordi deres gjennomsnittsvelger er noe eldre enn de som stemmer på mange av de andre partiene. Og således ikke like digitale. Vel, med tanke på at mange nå omtaler Facebook som et «gamlismedium» tror jeg ikke helt på den forklaringen.

En bedre innvending er at partier i medvind, de som treffer tidsånden, får ekstra drahjelp i media. Flere lytter og flere er interessert i det partiet har å si. Suksess avler suksess, og det hjalp Sp denne gangen.

Det er åpenbart mange grunner til at Senterpartiet ble årets valgvinner. Jeg tror en viktig grunn er at de, bedre enn andre partier forstår kraften som lokalavisene representerer. De går ikke rundt med Oslo-briller på og en lett arrogant holdning om at lokalavisene bare handler om dødsannonser, kuriositeter og annonser for billig kjøttdeig.

Sosialer medier og digital kommunikasjon er åpenbart viktig i valgkamper. Men de som tror det kan erstatte aktiviteter som utspill i lokale medier, dørbankaksjoner og en prat over kaffekoppen tar feil.

Det er Sp valgseier et bevis på.

 

Faksimile: Dagens Næringsliv, 18.09.19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bannerbilde – Foto: Landbruks- og matdepartementet

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy