Amerikanske valgkampanjer og politisk kommunikasjon fra Det hvite hus har alltid formet kommunikasjonstrender. Når familien Obama nå sitter i flyttebilen er det på tide å oppsummere hvordan Obamas har formet dagens massekommunikasjon. 

Obamas to perioder har på mange måter vært de første virkelig digitale presidentperiodene. Valgkampanjene hans var i stor grad tuftet på digitalt engasjement. Også som president har Obama og teamet hans sørget for at Det hvite hus har vært tilstede og aktive på tvers av digitale og sosiale kanaler, fra Google+ Hangouts i peisestuen til videoer på Vine og en egen Tumblr-blogg for Det hvite hus. Resultatene har ikke latt vente på seg; Obama blir av markedsføringseksperter beskrevet som «kandidaten som perfeksjonerte politisk markedsføring».

En lyttende og empatisk president

Jeg bruker ofte Obamas kampanjer som eksempler for å understreke viktigheten av systematisk «lytting». Både i 2008 og i 2012 pløyde de ny mark i sin bruk av systematisk avlesning av det brede publikum – ved hjelp av en kombinasjon av online og offline analyse av stemmene i befolkningen. Obama-kampanjene er kroneksemplet på bruk av big data i kommunikasjonsvirksomhet.
Men det er ikke nok å bare lytte til hva folket snakker om hvis man vil lykkes med å skape engasjerende kommunikasjon. Å være empatisk er nøkkelen, sa den kjente taleskriveren Jon Favreau da vi møttes i Oslo i 2015. Obama-administrasjonen har vist at de ikke bare kjenner sitt publikum – de har også visst hvordan verden ser ut fra velgernes ståsted, og har snakket til dem på deres eget språk. Obama har vært en foregangsmann i bruken av dagligtale i talene sine – fra å bruke ord som at vi alle har blitt «dumpa» (curved) på et tidspunkt i livet, til å innrømme at han «dreit seg ut» (screwed up).
Vi ser at mange selskaper som tidligere har vært lite opptatt av emosjonell kommunikasjon oppsøker profesjonelle kommunikasjonsbyråer for å skape mer meningsfylte budskap og kommunikasjon som spiller på følelser – empati, omsorg og humor. Obamas ordvalg i taler er ikke nødvendigvis beveggrunnen for det, men han er ett veldig godt eksempel på hvordan emosjonell kommunikasjon kan brukes for å nå ut til målgrupper, også med komplekse sammenhenger og budskap.

Våge å være personlig

En annen gjennomgående egenskap ved nesten alt av Obamas kommunikasjon har vært en personlig touch. Kan du i det hele tatt se for deg noen annen amerikansk president delta i humorshowet «Comedians in cars getting coffee»?

Digitale medier har hjulpet Obama å vise sin personligheten ufiltrert, utover taler og tradisjonell mediedekning. Presidenten har brukt Facebook-siden sin flittig, mens Twitter og Instagram-kontoene hans gir innblikk i hverdagen og interessene hans. Til og med musikken han lytter til er tilgjengelig for alle via hans egne Spotify-lister. Obama har også oppfordret andre til å dele på sosiale medier, for eksempel har han oppfordret folk til å dele rørende historier fra mennesker som har fått helsehjelp gjennom Obamacare.

Hva er nytt?

Hvordan har så Obama endret kommunikasjonsfaget? Først og fremst har utnyttelsen av big data i valgkampen for alltid endret bruken av data i markedsføring. Likevel tror jeg den viktigste arven etter Obama er det at han har fokusert på budskap og tone-of-voice, personlighet og humor heller enn å fokusere på den enkelte kanal. Når lederen for verdens største militærmakt kan tøyse og leke seg i et videoklipp på Vine, viser det at den viktigste egenskapen for de som vil nå ut til folk på en effektiv måte, er å omfavne ny teknologi og vise en konsistent personlighet på tvers av kanalene.

Obama selv, en mann som er sjarmerende og lett å like, kan ingen kommunikasjonsdirektør skape eller kjøpe. Digitale og sosiale verktøy bare fremhever og sprer personligheten Barack Obama, og dét er kanskje den aller viktigste lærdommen vi kan trekke ut av Obamas vellykkede kommunikasjon: både folk og organisasjoner må dyrke fram sin egen stil og personlighet – fortrinnsvis så autentisk som mulig – og så la det skinne igjennom på tvers av all sin kommunikasjon. Når man lykkes med det taler det for seg selv – mer enn noen Twitter-konto kan gjøre.

Lars Erik Grønntun

CEO & Chairman EMEA at Hill+Knowlton Strategies

 

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy