Nå er det bare timer til opptellingen er ferdig og vi får vite hvem som skal styre landet de neste fire årene. I valgspesialen av Gambit169 gir vi deg resultatene fra vår nye undersøkelse, diskuterer Arbeiderpartiets kommunikasjonsutfordringer og får et nytt gjensyn med Kristiansen & Kolve. 

Godt valg!


Kristiansen & Kolve er tilbake

Mange trodde FrP kom til å gå i SV-fellen, men det viser seg nå usannsynlig. Erna står seg bedre og bedre på statsministermålingene og Senterpartiet ligger an til å doble oppslutningen mot 2013-tall. Hvem blir statsminister i Norge? Gambit H+Ks erfarne seniorrådgivere Stein Kåre Kristiansen og André Kolve våger å tippe valgets vinnere på vår Facebook-side.


Velgerne kårer Erna Solberg til valgkampvinner

– I statsministerduellen mellom Erna og Jonas er det klart at velgerne oppfatter Erna til å ha slått «knockout» på utfordreren fra Arbeiderpartiet, sier Jan Ottesen, leder for samfunnskommunikasjon i Gambit H+K.

Vi har i samarbeid med Kantar TNS spurt velgerne om hvem som har gjort den beste valgkampen. Mer enn halvparten, 54 prosent, av de spurte trekker fram Erna Solberg som den partilederen som har gjort det best.13 prosent mener Ap-leder Jonas Gahr Støre var valgkampens stjerne, mens ti prosent svarer Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Les mer på e24.no.


Svak avkastning på stengte dører

VG har omtalt Arbeiderpartiets valgkamp som et togkrasj i sakte kino. Partiet kom fort bakpå og har etter Arendalsuka stort sett måttet svare på spørsmål om sviktende meningsmålinger. Selv om Jonas Gahr Støre har gjort det svært bra i debattene, viser en ny undersøkelse gjennomført av Kantar TNS og Gambit at det bare var 14 prosent av velgerne som mente at han hadde gjort den beste valgkampen av partilederne. Til sammenlikning svarte 54 prosent Erna Solberg.

Arbeiderpartiet trengte en god innspurt frem mot valget, men istedenfor akselererte togkrasjet. VG og DN kunne avsløre at Støre hadde investert penger i fond som ga god avkastning, men på langt nær fulgte samme etiske retningslinjene som det norske Oljefondet. Støres respons var en blanding av unnvikende og motstridende informasjon, før man til slutt meddelte pressen at man nå «lukket døra» for videre diskusjoner om dette temaet. For bare å toppe håndteringen kunne media også «avsløre» at Arbeiderpartiet hadde leid inn advokater for å håndtere dialogen med NRK samtidig som Støres medarbeidere aktivt ringte opp eksterne eksperter som hadde uttalt seg om saken.

En av Høyres representanter skrev at det var «99 grunner til ikke å stemme Jonas Gahr Støre, men aksjefond er ikke en av dem». Jeg tror dette samsvarer godt med befolkningens syn på denne saken og Støre har nok tapt få velgere på at han plasserte pengene sine i utenlandske aksjefond. Men i innspurten av valgkampen var det viktigste for Støre å kapre nye velgere. Selv formuende Høyre-velgere går neppe over til Arbeiderpartiet i sympati for Støres fondsvalg. Han var derfor helt avhengig av å komme ut med budskapene om velferd, arbeidsplasser og skole. Å klare dette i en situasjon hvor media bare er opptatt av aksjefond og vennetjenester, er mildt sagt utfordrende.

Det er mange ting man ikke kan planlegge for i en valgkamp, men at Støre skulle bli utfordret på aspekter ved sin privatøkonomi kan ikke ha vært særlig overraskende for noen. At man da klarer å komme i en situasjon hvor man ikke har et tydelig svar når saken kommer ut, er et arbeidsuhell av dimensjoner fra Arbeiderpartiets spindoktorer. Den viktigste oppgaven til denne type rådgivere er nettopp å beskytte kandidaten fra slike saker. Dette gjør man gjennom å identifisere sakene tidlig og ha en god strategi for hvordan man håndterer dem. Et klassisk grep er å kjøre ut de vanskelige sakene i god tid før valget. Hadde Støre i mai gått ut i for eksempel VG og fortalt om hvordan han kombinerer det å være rik med rollen som leder i Arbeiderpartiet, kunne saken vært lagt død i god tid før valget. Dette har neppe vært et favorittema for Støre å snakke om, men samtidig er en sak i mai langt mer å foretrekke fremfor å prøve å «lukke døren» for media fem dager før valget.

Jan Ottesen, leder avdeling for samfunns- og selskapskommunikasjon / Seniorrådgiver
jan.ottesen@hkstrategies.com 


Lunsjseminar 12. september: Hva skjer nå?

I morgen inviterer vi til lunsjseminar for å gi deg de ferskeste og mest relevante analysene av valgresultatet. Har du ikke meldt deg på ennå? Gjør det raskt for å sikre deg plass.

Vi inviterer erfarne politikere som har vært på innsiden av forhandlingsrommet og som har førstehåndskjennskap til det som nå skal skje. De får selskap av politiske kommentatorer og Gambit H+Ks erfarne seniorrådgivere. Les mer om programmet her.

Meld deg på

 

Har du fått med deg de andre blogginnleggene vi har skrevet om valget?

Gambit 169 #3

Gambit 169 #2

Gambit 169 #1

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy