I tredje utgave av nyhetsbrevet Gambit169 er Kristiansen & Kolve igjen på plass med sine analyser av valgkampen. I tillegg kan du lese om stjerneskuddet Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre og om en Oslo-beboer som liker seg ekstra godt i valgkampen. 

Spent på hvem som skal forhandle om regjeringsmakt? Meld deg på vårt lunsjseminar 12. september nederst i nyhetsbrevet. 


Hva sier meningsmålingene?

Kan Erna sikre gjenvalg med Høyre som Norges største parti? Hvorfor fungerer ikke Arbeiderpartiets valgkampmaskineri? Kan SV takke Jonas for at de ligger an til å ende over sperregrensen? Gambit H+Ks erfarne seniorrådgivere Stein Kåre Kristiansen og André Kolve tar temperaturen på valgkampen på vår Facebook-side.


Ingen vet sikkert hvem som blir statsminister, og med sterkt varierende målinger som viser flertall både på høyre- og venstresiden, går vi mot en skikkelig thriller i innspurten!

Valget har lenge sett ut til å bli småpartienes kamp. Hvem som havner over og under sperregrensen har i stor grad også avgjort hvem som får flertallet av mandater i meningsmålingene. Nå viser snittet i både landsdekkende målinger og fylkesmålinger at MDG og Rødt er på vippen mellom de etablerte blokkene.

Valgresultatet vil derfor i stor grad avhenge av hvorvidt Arbeiderpartiet klarer å remobilisere sine egne. Mens noen velgere setter seg på gjerdet, er lekkasjen til andre partier også betydelig. Henter ikke partiet velgere tilbake fra de «ikke-rødgrønne partiene», må Støre belage seg på fire nye år i opposisjon.

Samtidig svekker regjeringen Arbeiderpartiets historiefortelling om økt arbeidsledighet og lavere sysselsetting ved å legge frem ferske tall som viser det stikk motsatte.
FrP gjør det også jevnt over godt på målingene, som gir et inntrykk av ingen eller liten regjeringsslitasje for Siv Jensens parti.


Skråblikk – #DeiligÅBoIOsloNårDetErValg

Jeg trives for så vidt alltid i Oslo, men når det er stortingsvalg ser man virkelig verdien. Ikke fordi man til stadighet snubler over kjente og helt ukjente politikere. Eller fordi man har gleden av å sykle forbi NRKs valgstudio foran Stortinget. Eller fordi man får en illusjon av å være nær makta. #Hverdagsliv

Nei, det deilige er at man kan være manisk opptatt av valget uten å måtte snakke om politikk. Mens man i andre deler av landet lurer på hvor politiet forsvant når nærpolitireformen ble innført, hvorfor det plutselig er blitt åpningstider på legevakten eller hva pokker man skal gjøre med en militærbase uten soldater og materiell, så er vi i Oslo opptatt av det politiske spillet. #MyeGøyere

Blås i vei, varsellamper og verdiskapning. Nei, la oss snakke om meningsmålinger, om hva Sylvis stil betyr for FrPs oppslutning, om Trine må gå dersom Venstre faller under sperregrensen, og hva som skar seg i dialog for Jonas. #KlartViErPåFornavn

Jeg tror aldri det har vært flere meningsmålinger enn under dette valget. Jeg har kollegaer som nesten ikke våger å gå på toalettet i tilfelle det kommer en ny meningsmåling i mellomtiden. Tenk om den viser at Trine er i siget, og så plumper man ut med en analyse som er basert på meningsmålingen som kom for 15 minutter siden og ikke den helt ferske. #Upps

OK, kanskje det ikke gjelder alle i Oslo. Kanskje finnes det noen som er opptatt av hvordan vi skal skape og dele, hvordan samfunnet utvikler seg, om vi har gode nok skoler og hvordan vi skal unngå et todelt helsevesen. Det ville ikke overraske meg.

Jeg er egentlig også veldig opptatt av politikken og hva som skjer i samfunnet. Men det må jeg skrive om en annen gang. Nå kom det nemlig akkurat en ny meningsmåling som viser at Knut Arild går frem 0,1 prosentpoeng. Dæven, den så jeg ikke komme. Kanskje er KrF i siget likevel. På tide å tromme sammen kollegaene rundt kaffemaskinen for en dyptpløyende analyse. #ValgAss

 

Simen A. Johannessen, seniorrådgiver i Gambit H+K
simen.johannessen@hkstrategies.com 


Ukens politiske stjerneskudd: Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Hver uke intervjuer vi en politiker som kan komme inn på Stortinget for første gang. Denne uken har vi med oss Mathilde Tybring-Gjedde fra Oslo Høyre.

Hvem er ditt største politiske forbilde?
Det er klisje å si Kåre Willoch, men han står høyt på listen. Ellers lar jeg meg begeistre av enkelte egenskaper hos ulike politikere gjennom historien. Inge Lønnings evne til å løfte verdidebatter. Hillary Clintons evne til å trosse kritikk og gjøre rollen som førstedame politisk.

Hvilken politiker som ikke er fra ditt eget parti beundrer du mest akkurat nå?
Jeg har alltid hatt sans for Siv Jensen. Hun er beintøff, utenfor A4-formatet og med klare ambisiøse politiske mål. Ellers kunne jeg nevnt mange unge kvinnelige politikere i flere ungdomspartier, blant annet Ida Lindtveit Røse fra KrF, Linn-Elise Mehlen fra Rød Ungdom og Anna Kvam fra Miljøpartiet de Grønne. De er dyktige!

Hvis du ikke skulle stemt på Høyre, hvilket parti ville du stemt på da?
Jeg liker ikke dette spørsmålet. Klarer aldri å velge. Men akkurat nå må det være Venstre. De har markert seg godt på gründerskap, skole og fremtidsoptimistisk miljøpolitikk i denne valgkampen.

Hvilken sak fra ditt partis partiprogram er du mest uenig i?
Søndagsåpne butikker er åpenbart. Ellers er jeg faktisk ikke direkte uenig med mye. Jeg kunne imidlertid ønsket vi gikk litt lenger på noen områder, blant annet skatt og innretning av noen av velferdsordningene våre.

Hva er din viktigste fanesak?
Mitt første hjertebarn var forslaget om å etablere en «skole-ROBEK»-liste. Tanken var at man skulle etablere et innsatsteam som rykker ut til de skolene og kommunene som har svært dårlige resultater over tid. Det er for meg uforståelig at vi kan la noen skoler og noen kommuner ha så dårlig kvalitet på undervisningen år etter år etter år – uten å gjøre noe med det. Jeg er opptatt av sosial mobilitet, og da må skolen utjevne sosiale forskjeller gjennom systematisk kartlegging og oppfølging. Ellers vil jeg alltid kjempe innbitt mot legalisering av aktiv dødshjelp.

Hvilken komité på Stortinget kunne du tenke deg å sitte i?
Dette spørsmålet tenker jeg på og svarer på 12. september. Nå må vi først vinne valget!


Lunsjseminar 12. september: Hva skjer nå?

Dagen etter valget inviterer vi til lunsjseminar for å gi deg de ferskeste og mest relevante analysene av valgresultatet.

Vi inviterer erfarne politikere som har vært på innsiden av forhandlingsrommet og som har førstehåndskjennskap til det som nå skal skje. De får selskap av politiske kommentatorer og Gambit H+Ks erfarne seniorrådgivere. Les mer om programmet her.

Meld deg på

 

Har du fått med deg de andre blogginnleggene vi har skrevet om valget?

Gambit 169 #2


Gambit 169 #1

 

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy