Oppladning til Stortingsvalget 2017

Stortingsvalget nærmer seg med stormskritt, og vi i Gambit H+K følger nøye med på internasjonale trender, holder oss oppdaterte på nyheter og følger politikere som utmerker seg. Stortingets 169 plasser skal fylles opp, og både veteraner og nykommere skal velges til å styre landet vårt de neste fire årene.

Hver uke fremover vil vi sende ut vårt nye politiske nyhetsbrev, Gambit169. Her tar vi opp aktuelle tema, møter politiske stjerneskudd og gir deg analyser av de siste meningsmålingene.


Hva sier meningsmålingene og hva skjer med Ap?

De siste målingene viser at valget blir tett. Det gjør politikken ekstra spennende for alle som står på sidelinjen. Det er ikke mange stemmene som skiller de to blokkene, hvor snittmålingene gir en mandatfordeling på 89-80 i favør de rødgrønne.

Det er likevel grunn til bekymring på rødgrønn side. Den siste uken har vist en markant tilbakegang for Arbeiderpartiet. Det er en dramatisk utvikling når Senterpartiet tilsynelatende også har passert toppen. En rødgrønn regjering bestående av AP, SV og SP må likevel styre med nåde fra enten MDG eller Rødt.

Høyre har på sin side styrket seg betraktelig de siste ukene. Selv om fire nye år er innenfor rekkevidde, kan Ernas drøm forsvinne sammen med Venstre under sperregrensen.

Hvorfor sliter Arbeiderpartiet?

Taktikken, valgkampsakene eller personen Jonas? Hva er det som svikter for Arbeiderpartiet?

Gambit H+Ks to seniorrådgivere Stein Kåre Kristiansen og André Kolve diskuterer hva som gjør at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet fortsatt ligger bak på meningsmålingene, på tross av at partilederen gjør det stadig bedre i debatter. Tåkefyrsten har forsvunnet, men oppslutningen går ned. Hvorfor? Se vår Facebook Live-video her.


Ukens politiske stjerneskudd: Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Hver uke intervjuer vi en politiker som kan komme inn på Stortinget for første gang. Først ut er Senterpartiets førstekandidat i Akershus, Sigbjørn Gjelsvik.

bilde

Hvilken politiker som ikke er fra ditt eget parti beundrer du mest akkurat nå?

Jeg har utrolig respekt og sans for Dag Seierstad fra SV. Jeg har fulgt han gjennom mange år, særlig på det han har gjort for EU-saken. Han er gjennomført kunnskapsrik og reflektert og med ekte engasjement tvers gjennom.

Hvis du ikke skulle stemt på Senterpartiet, hvilket parti ville du stemt på da?

Det må jeg innrømme at det vet jeg ikke. Det hadde vært veldig vanskelig, og det er jo ikke akkurat noe jeg går og grubler veldig mye over. Jeg måtte nok satt meg i tenkeboksen hvis jeg skulle funnet ut av det.

Hvem er ditt største politiske forbilde?

Anne Enger. Da jeg meldte meg inn i Senterpartiet i 1992 var det under oppkjøringen til EU-kampen. Den jobben hun gjorde da, ikke bare for partiet, men også for saken, er veldig inspirerende. Det er rart å nå skulle stille som stortingskandidat fra et fylke som hun representerte over flere perioder. Jeg må innrømme at jeg har litt ærefrykt. Senere satt jo også Åslaug Haga som representant fra samme fylke, og henne har jeg også sett opp til som politiker. Begge er sterke, tydelige personligheter i Senterpartiet.

Hvilken sak fra ditt partis partiprogram er du mest uenig i?

Jeg var uenig i vedtaket om dobbelt statsborgerskap, en sak som ble nedstemt på landsmøtet vårt. Dagens regelverk har en del konsekvenser og det tar ikke hensyn til situasjonen som folk lever i. Jeg er positiv til å åpne for dobbelt statsborgerskap i større grad enn det som er tilfelle i dag, så der er jeg uenig med flertallet i partiet.

Hva er din viktigste fanesak?

At man skal ha tjenester nær folk og at folk skal bli lyttet til i større grad. Man bør gå vekk fra en politikk der man sentraliserer kraftig og der beslutninger blir fattet langt unna dem det gjelder.

Hvilken komité på Stortinget kunne du tenke deg å sitte i?

Ganske mange. Hvis jeg skulle valgt fra øverste hylle, så er kanskje finanskomitéen den jeg ønsker meg aller mest, men det er ingen komitéer på Stortinget jeg ikke kunne tenke meg å sitte i. Alle behandler på sitt vis viktige spørsmål, både for Akershus og Norge. Jeg liker å jobbe med spørsmål som handler om styring av samfunnet, og finanspolitikken legger rammene for veldig mye av denne på nasjonalt plan. Men jeg blir glad uansett hvis jeg kommer på Stortinget, og for å kunne representere Akershus.


Arendalsuka

Vi kickstartet valghøsten på Arendalsuka forrige uke. Arendalsuka er en møteplass der politikere, privat og offentlig sektor, små og store organisasjoner møtes til en uke med debatter, foredrag og andre arrangementer. Med nær 800 poster på programmet har uka etablert seg som en av de viktigste møteplassene for politikk og samfunnsliv.

Partilederdebatten mandag kveld sørget for at hele Norges øyne var rettet mot sørlandsbyen og la til rette for økt oppmerksomhet rundt mange viktige saker.

Gambit H+K hadde både egne debatter og arrangementer for kunder. Noe av det vi hadde på plakaten var blant annet debatt om norsk valgkamp i et nytt medielandskap, forsvarspolitisk toppmøte, vorspiel før partilederdebatten og workshop om bruk av sosiale medier.

I tillegg hadde vi spennende debatter for kunder om tema som varierte fra pasientrettigheter, smugling, strømnettutbygging, elbiler, smarte byer, ny teknologi og ytringsfrihet. Et godt bilde på hvor stor bredden i Arendalsuka er.

Tenker du langsiktig? Lurer du på hvordan du kan bli synlig under Arendalsuka 2018? Ta kontakt med Jan Ottesen på jan.ottesen@hkstrategies.com.


Skråblikk – Har Ap fått hetta?

Svake målinger og et foreløpig fravær av mediesaker som det brede lag av folket kan nikke til, ser ut til å være Arbeiderpartiets store utfordringer for øyeblikket. En planlagt dialog om arbeidsledighet fungerer ikke så bra når pilene peker oppover. Hva skal man gjøre da? Snakke om formuesskatt og høyresidens påståtte gavepakker til de aller rikeste? Heller ikke det ser ut til å være vinnerloddet til millionær Jonas Gahr Støre. Det er liksom noe med troverdigheten.

Landsmoder Gro, sluggeren Thorbjørn Berntsen og mannen Trond Kirkvaag elsket å parodiere, Yngve Hågensen, er hentet frem fra glemselen. Alle skal tydeligvis med for å sikre Arbeiderpartiet makt i regjeringskontorene denne høsten. Men tro for all del ikke at Ap bare ser bakover for å oppnå valgsuksess. Neida, de kan være urbane og hippe som bare det. De noe tilårskomne sommer-blazerne til Martin Kolberg, ja de lyseblå og lysegrå med små ruter som vibrerer litt irriterende på tv-skjermen, er byttet ut med hettegenser.

Ja, du leste riktig. Martin Kolberg har begynt å kle seg i hettegenser! Han har til og med gått til det drastiske skritt å opprette sin egen profil på Facebook. Der pusher han med jevne mellomrom, nærmest konsekvent iført hettegenseren, ut nye statusoppdateringer. Fra tilskuerplass på Strømsgodset-kamp, eller på Ap-stands på Kongsberg, Veggli og Rollag. Samme hva – genseren er på plass. Til og med på besøk i Tana ser Kolberg ingen grunn til å tan’a.

Mannen som nærmest har gjort det til et image å fremstå mer A4 enn han i virkeligheten er, vet virkelig å fornye seg når det er valgkamp. Vi har utallige ganger hørt Kolberg fortelle at Trygve Bratteli er hans største politiske forbilde, at han som tenåring begynte å jobbe på Romica skofabrikk og at han mener Gastromat setter prikken over i-en når han kokkelerer hjemme på kjøkkenet i Lier.

Nå har Martin Kolberg fornyet seg. Til de grader, tenker kanskje en del når de ser ham iført hettegenser, attpåtil på hans egen Facebook-profil. En slik tilsynelatende total forvandling kan man lett la seg imponere av. Spørsmålet nå er om velgerne lar seg imponere nok til at Jonas Gahr Støre kan tituleres statsminister etter 11. september. I så fall kan det fort bli kamp om hvem som skal bli kulturminister, med et spesielt fokus på trender blant den yngre garde. For alt jeg vet kan Martin Kolberg allerede være i gang med en remiks av Internasjonalen.

André Kolve, seniorrådgiver i Gambit H+K

Andre.Kolve@hkstrategies.com

 

 

 

 

 

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy