Kampen om det gode omdømmet har aldri vært tøffere. Derfor bør alle virksomheter forstå og tro på hvorfor de eksisterer, utover det å tjene penger. Et godt formål kan bety alt for din bedrifts suksess. 

Skrevet av: Karen Brynildsen og Sebastian Eidem

I dagens samfunn møtes vi av en drøss av budskap fra selskaper hver eneste dag. I 1973 var antallet 600 budskap i løpet av et døgn, i 2016 var det 13 000. Og alt tyder på at tallet vil vokse i årene som kommer.

Med andre ord er det viktigere enn noensinne at selskapers kommunikasjon holder så høy kvalitet at budskapet kutter gjennom lydmuren. Samtidig har publikum blitt mer kresne. De vil vite hvilken samfunnsfunksjon og -nytte folk og virksomheter har og de er lei av reklame.

Det er her ordet «purpose», eller formål på godt norsk, kommer inn. «Purpose» har dukket opp i alt fra World Economic Forum i Davos og Harvard Business Reviews, til blogginnlegg, YouTube-videoer og i selskapers strategiplaner.

Formål er rett og slett i vinden som aldri før. Ifølge HBR-artikkelen The Type of Purpose that Makes Companies More Profitable, har den offentlige debatten rundt temaet femdoblet seg siden 1995.

Mer enn bare et buzzword

Det er ikke uten grunn at selskaper i dag higer etter å finne sitt formål. Forskning viser nemlig at det kan sørge for at din bedrift skiller seg ut i mengden, gjøre deg mer attraktiv i aksjemarkedet og ikke minst, gjøre det mulig å holde stø kurs i en verden som stadig endrer seg.

 

For mange er det vanlig å se på et formål som en ledestjerne for bedriften, en oppgave utover det å tjene penger.

 

Ved å definere et formål, gjør du bedriften din relevant uansett hvordan verden ser ut i morgen, om et halvt år, eller de neste hundre årene.

For mange er det vanlig å se på et formål som en ledestjerne for bedriften, en oppgave utover det å tjene penger. I tillegg skal denne oppgaven appellere til de ansatte på en forståelig og personlig måte.

Lær av Disney

På mange måter kan man sammenligne spørsmålene bedriften må stille seg, med eksistensielle spørsmål som: Hvem er jeg egentlig? Hva er min oppgave i livet? Hva er grunnen til at akkurat jeg finnes?

I motsetning til visjon, misjon og mål, søker formålet utover og skal definere hva organisasjonen kan bidra med for andre. Hva slags rolle den faktisk har, og skal ha, i livet til sine interessenter.

Disney var tidlig ute med å skille formålet sitt fra misjonen. De definerte misjonen sin som det de faktisk gjør, å lage filmer, og formålet som hvorfor de gjør det: «Making people happy.» Dette formålet er like relevant i dag som det var da Disney først begynte i 1923.

Mer penger i kassa

Selv om formålet skal være noe langt større enn å tjene penger, viser forskning at de bedriftene som har et klart formål er mer konkurransedyktige i aksjemarkedet. Allerede i 1994 kunne Collins og Porras slå fast i boken deres Built to Last, at bedrifter som hadde et formål utover det å tjene penger, ga seks ganger så mye tilbake til sine aksjeeiere sammenlignet med bedrifter som ikke hadde det.

Mission sin Purpose Report fra 2017 viser at norske selskaper som har et klart formål har hele 41,8 prosent høyere lønnsomhet sammenlignet med selskaper som ikke har det.

Du blir attraktiv – både for kunder og i rekruttering

I dag er dette mer relevant enn noensinne. I en verden der kvalitet og pris er i ferd med å utjevnes, og antallet budskap du møter øker hver eneste dag, blir det stadig vanskeligere å få kundene til å velge akkurat ditt produkt.

 

Med et tydelig og godt forankret formål vil virksomheten din skille seg ut og du vil gjøre det enklere for kunden å velge dere.

 

Undersøkelser viser at forbrukere i større grad etterspør produkter fra formålsbaserte bedrifter. Med et tydelig og godt forankret formål vil virksomheten din skille seg ut og du vil gjøre det enklere for kunden å velge dere.

Spesielt gjelder dette de yngre forbrukerne. I Cone Communcation sin rapport Gen Z CSR Study fra 2017 svarte hele 90 prosent av generasjon Z-respondentene at de ønsker å kjøpe produkter fra bedrifter med et klart samfunns- eller miljøengasjement.

I tillegg gjør det selskapet ditt mer attraktivt når du skal tiltrekke deg ny arbeidskraft. Global Shapers Annual Survey fra 2015 viste at 60 prosent av millennials, mente formålet var grunnen til at de valgte jobb. I tillegg viste det seg at 9 av 10 ønsket å gjøre en positiv forskjell i verden, og samme antall mener en bedrifts suksess ikke bare kan måles ut fra aksjeverdien.

Så spørsmålet er: Har du egentlig råd til å la være å ha et formål?

Trenger du hjelp til å finne din bedrifts formål? Ta kontakt med Sebastian på Sebastian.Eidem@hkstrategies.com 

Privacy Policy

We have updated our Privacy Notice for this website. Please click below to review.

View Privacy Policy